Shakshuka recept

Autor Patrik Bauer
shakshuka

Shakshuka - recept

Shakshuka – Složením surovin mi připomíná naše lečo, ale hrozně moc mě překvapuje svou rozmanitou chutí. Je to díky kmínu, šafránu a hromadě bylinek. Mám radost, že jsem mohl překvapit kámoše na grilovačce a ukázat jim něco, co opravdu nečekali. To bych nebyl já, aby to nedostalo řeznický touch. Finální pomyslnou třešničku na dortu tvoří naše mini-grilovací klobásy, které se k tomuto pokrmu geniálně hodí. Ten pocit, kdy uvaříte jídlo ve velké pánvi. U stolu sedí kámoši a všichni si nabírají a
spokojeně pokyvují hlavou. Pokud máte vege/vegan kámoše, tak stačí dát klobásy bokem a nepřidávat nahoru

Na 4 porce: 

půl lžičky římského kmínu
200ml rostlinného oleje
2 větší cibule nakrájené na kolečka
2 červené papriky nakrájené na menší kousky
2 žluté papriky
4 lžičky cukru
3 bobkové listy

6 snítek nasekaného tymiánu
3 lžíce nakrájeného koriandru
7 velkých rajčat nakrájených na velké kusy
špetka šafránových vláken (pokud neseženete, tak neva udělejte to bez)
400 ml vody
4 vajíčka
sůl – pepř

Postup:

Velkou pánev položte na plotnu/rozpálený gril a opražte pořádně římský kmín (bude pukat a poskakovat) trvá to do 3 minut. Přidejte olej a cibuli. Restujte cca 5 minut a pak přisypejte papriky, cukr a bylinky. Restujte dalších 10 minut. Pak přichází čas na rajčátka, šafrán, sůl a pepř. Na grilu zaklopte a nechejte dusit. Na plotně stáhněte teplotu a přikryjte pokličkou. Jakmile se rajčátka rozvaří a vznikne omáčka, tak vytáhněte bobkové listy. Udělejte si do směsi důlky a do každého rozklepněte vajíčko. Zaklopte a počkejte dokud se bílky nezatáhnou. Žloutek by měl zůsat tekutý.
Zatímco se dělají vajíčka tak si opečte naše mini-grilovací klobásy. Potom rozmístěte do zlatova ogrilované/opečené klobásy na pánev a posypejte koriandrem (pokud máte koriandr rádi, tak nemusíte šetřit)

TIP: kdo má rád pálivé jídlo, tak může nahoru nasekat čerstvé pálivé papričky

Sledujte #bobroty na Facebooku

Recepty, rady a hlavně bobrá zábava

Mohlo by vás zajímat.